Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

16 Δεκεμβρίου

Σαν σήμερα... το 1770 γεννήθηκε στη Βόννη ο Ludwig van Beethoven. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι ακριβής η ημερομηνία γέννησης αλλά η ημερομηνία βάπτισής του στις 17 Δεκεμβρίου...
Περισσότερα εδώ


Σαν σήμερα... το 1882 γεννήθηκε ο Ούγγρος συνθέτης, εθνομουσικολόγος, μουσικοπαιδαγωγός, μαέστρος, μουσικολόγος, φιλόσοφος και 'διαμορφωτής πολιτιστικής πολιτικής', Zoltan Kodaly.
Με μαθητές και συνεργάτες του μεθόδευσε την οργάνωση της μουσικής παιδείας στην Ουγγαρία, έτσι ώστε να υπάρχει μια ενιαία αντίληψη και συνέχεια από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Δυτικοευρωπαίοι και Αμερικανοί μουσικοί εντυπωσιάστηκαν και αναγνώρισαν την ενιαία φιλοσοφία του και τιμώντας τον, την ονόμασαν 'Σύστημα Kodaly'.
Περισσότερα εδώ


Σαν σήμερα... 16 Δεκεμβρίου 1921 πέθανε στο Αλγέρι ο Γάλλος συνθέτης , οργανίστας, μαέστρος και πιανίστας της ρομαντικής περιόδου, Charles Camille Saint-Saens.
Περισσότερα εδώ


Σαν σήμερα... το 1866 γεννήθηκε στη Μόσχα ο Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης, Wassily Kandiskny. Θεωρείται από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης.
Ο Καντίσκυ, όντας συναισθητικός καλλιτέχνης, ήθελε οι άνθρωποι... να ακούν τους πίνακές του! "Την ιδιαιτερότητά του να βλέπει τους ήχους, ανακάλυψε μια βραδιά στη Μόσχα, κατά την διάρκεια μιας παράστασης της όπερας Lohengrin του Wagner. Έλεγε μετά πως καθώς άκουγε, άγριες, τρελές γραμμές σκιτσάρονταν μπροστά στα μάτια του."
Περισσότερα περί συναισθησίας εδώ και εδώ. Περισσότερα για τον Καντίσκυ εδώ
Fugue

Σαν σήμερα... το 2003 πέθανε ο Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικοσυνθέτης της country μουσικής, Gary Ronnie Stewart.
Περισσότερα εδώ


Σαν σήμερα... το 1974 πέθανε ο Έλληνας λογοτέχνης Κώστας Βάρναλης. Τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1959. 
Περισσότερα εδώ